Mari-Elinan puhe SDP:n puheenjohtajavaalissa 23.11.2017

Etusivu,Poliittinen toiminta

Hyvät toverit,

syyskuussa alkanut matka tähän hetkeen teidän kanssanne, tärkeän päätöksen äärelle, on ollut monin tavoin hieno. Lukuisat keskustelut teidän kanssanne, vastausten etsiminen kysymyksiin ja niiden oikeiden kysymysten esittäminen, ovat antaneet paljon uusia eväitä, uusia opetuksia ja herättäneet paljon ajatuksia.
Enpä olisi tätä kokemusta osannut ennustaa joskus 90-luvun alkuvuosina, kun temmelsin Nuorten Kotkien mukana metsissä ja tutustuin ensimmäistä kertaa moniin turkulaisiin tovereihin TUL:n veneilyporukoissa. Muistini mukaan noihin aikoihin myös kysyin ensimmäistä kertaa isältäni, mitä se sosialidemokratia oikein on? Ja hän kiteytti silloin minulle seuraavasti: ”se tarkoittaa sitä, että kaveria ei koskaan jätetä, ja kaverilla tarkoitetaan kaikkia ihmisiä”.

On hyvä aina välillä pysähtyä aatteemme ja liikkeemme kannalta keskeisten kysymysten äärellä. Pohtia mitä sosialidemokratia ja sen yhdessä todeksi tekeminen meille merkitsee. Ja mitä Turku meille merkitsee.

Minulle sosialidemokraattinen Turku merkitsee kotikaupunkia, jossa jokainen ihminen on yhtä arvokas. Jossa jokainen lapsi voi tulla ihan miksi tahansa hän haluaa, kasvaa täyteen potentiaaliinsa ihmisenä. Jossa ihmiset voivat elää hyvää elämää kaikilla asuinalueilla ja voivat toteuttaa itseään. Sosialidemokraattinen Turku tarkoittaa minulle elinvoimaa, rohkeutta ja tulevaisuudenuskoa. Maailman parasta kaupunkia.

Nämä ovat ne asiat miksi olen tässä; yhdessä teidän kanssanne haluan tehdä – sosialidemokratian arvoilla – Turusta aina vain paremman.

Tavoitteisiin päästäksemme, on meidän voitettava vaaleja. Voitettava turkulaiset puolellemme. Vain turkulaisilta saadun luottamuksen turvin voimme tehdä kaupungissa vahvaa sosialidemokraattista politiikkaa. Tähän tarvitaan meistä jokaista.

tämänkin kampanjan aikana on paljon puhuttu siitä, miten viritämme joukkojamme tai miten trimmaamme järjestökonetta jotta vaalitappioiden kierre katkaistaan. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että pelkkiin järjestörakenteisiin keskittyminen ei koskaan riitä vaalivoittoihin.

Viime helmikuussa Lahden puoluekokouksen puheessaan puoluesihteerimme Antton Rönnholm kiteytti asian ajatuksia herättävällä tavalla seuraavasti:

”Kampanjasuunnitelma tai poliittinen strategia joka perustuu ajatukselle ”pitää vain saada oma ydin liikkeelle” ei koskaan tuo toivomaamme lopputulosta. Nyt meidän on kysyttävä itseltämme, haluammeko tietää mitä väki tämän salin ulkopuolella ajattelee, tuntee ja haluaa.”

Toverit, TÄSTÄ on nyt kyse Turussa.

Mikä on Turun SDP:n tarina, josta turkulaiset tunnistavat meidät? Miten tämän salin ulkopuoliset ihmiset – tavalliset kaupunkilaiset – meidät näkevät? Ne, jotka eivät ole viettäneet työväentalolla minuuttiakaan elämästään. Joille ei ole kotona vaalipäivinä opetettu mitä puoluetta ”kuuluu äänestää”. Joka ei tiedä neuvotteluista, keskusteluista tai vuosien varrella tehdyistä sopimuksista mitään. Jonka mieleen jäävät vain politiikan näkyvimmät henkilöt. Jonka luottamus pitää lunastaa uudestaan jokaisissa vaaleissa.
Miten meidät näkee turkulainen, joka uskoo ihmiseen, tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen ja edistykseen.
Joka haluaa uskoa tulevaisuuteen.
Uskooko hän myös meihin?

Kaupungeissa muokataan suurten ihmismassojen elinympäristöä, arkea sekä tulevaisuutta liikkumisen, palvelujen muutoksen, kaupunkikehityksen, osaamisen ja osallisuuden osalta. Samalla kaupungeissa tehdään politiikkaa, jolla puututaan myös globaaleihin ilmiöihin ja haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen, pakolaiskysymykseen tai digitalisaatioon.
Turussa me saamme muuttaa maailmaa – jos olemme rohkeita.

Kun kaupunkien merkitys maailmaan muutoksessa vääjäämättä kasvaa, on olennaista, kuka niiden sisällä muutosta on viemässä eteenpäin. Sosialidemokratian on oltava yhä vahvemmin tämän muutoksen ohjaajana. Tarvitsemme tähän hyvinvoivaa sosialidemokraattista liikettä, joka puhuttelee aina uusia sukupolvia, samalla edeltäviä aina arvostaen. Turkulaisia yliopistonmäeltä telakalle ja Varissuolta keskustaan.

Toverit,

Arvot ovat yhteisiä. Ja tulevaisuus on kaikille yhteinen – meidän johdollamme kaikille parempi kuin nykyisyys.

Jatkossa emme katso taaksepäin, emme vilkuile sivuille. Katsomme vain tulevaisuuteen.

Me olemme tulevaisuus ja me yhdessä sen teemme.

Kiitos.